Diagnostični laboratorij

Je zasebni laboratorij za medicinsko biokemijo in hematologijo in deluje kot samostojna delovna enota v okviru Zasebne zdravstvene ordinacije Holmed, d. o. o. Večino storitev opravljamo za lastne potrebe, sodelujemo pa tudi z zasebnimi splošnimi ambulantami in nudimo samoplačniško laboratorijsko testiranje.

Kje smo?

Nahajamo se v Škofji Loki, na Kapucinskem trgu 7, in sicer v tretjem nadstropju poslovne stavbe, kjer so v pritličju tudi prostori Gorenjske banke. Parkirate lahko na parkirišču ob poslovni stavbi (nasproti avtobusne postaje v Škofji Loki). Če vam stopnice do tretjega nadstropja predstavljajo oviro, lahko za lažji dostop do nas uporabite tudi dvigalo, ki se nahaja za stopnicami.

Če vam je bliže Ljubljana, lahko na odvzem krvi pridete tudi v našo poslovno enoto v Ljubljani (Cesta v Mestni log 55, 1000 Ljubljana).

Diagnostični laboratorij Holmed

Kapucinski trg 7
4220 Šk. Loka

  04 517 01 73

  laboratorij@holmed.si

Dejavnost našega laboratorija obsega:

 • Odvzem in sprejem biološkega materiala (kri, urin, blato)

 • Izvajanje osnovnih biokemijskih, hematoloških in imunoloških preiskav krvi, preiskav urina in blata

 • Priprava in pošiljanje vzorcev v druge laboratorije

Laboratorij je opremljen z vrhunskimi laboratorijskimi analizatorji in sodobnim laboratorijskim informacijskim sistemom, ki omogoča zanesljivo izmenjavo podatkov in tako manjšo možnost administrativnih napak.

Diagnostični laboratorij Holmed je pridobil dovoljenje za delo Ministrstva za zdravje RS na podlagi 26. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Ur. l. RS št23/05) in 4. člena Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine (Ur. l. RS št. 64/2004).

Pri načrtovanju in oblikovanju laboratorijskega procesa sledimo strokovnim in tehničnim pogojem pravilnika.

Preiskave

Laboratorijske preiskave

Osnovni paket

Osnovni paket priporočamo vsem, ki želijo na hitro pregledati svoje zdravstveno stanje. Paket vključuje pregled krvne slike, celoten pregled urina, preiskave za ugotavljanje vnetnega procesa v telesu, za oceno zdravja jeter, ledvic, lipidogram, kontrolo glukoze v krvi, oceno stanja elektrolitov in mineralov ter oceno zdravja ščitnice.

CENA: 31.50€

Razširjen paket

Je razširjeni preventivni pregled krvi, za ugotavljanje splošnega zdravstvenega stanja. Poda informacijo o vašem splošnem stanju, o elektrolitskem in mineralnem ravnovesju, preveri sladkor, lipide, jetrno in ledvično funkcijo, stanje železa in zaloge železa, delovanje ščitnice in prostate (moški). Vključuje pregled krvne slike in analizo okultne krvi v blatu.

CENA: Ž: 57.1€ | M: 66,1€

Paket slabokrvnost

Slabokrvnost ali anemija je stanje, ko je znižana celotna količina hemoglobina v telesu. Vzroki slabokrvnosti so različni. Najpogostejša oblika slabokrvnosti nastane zaradi pomanjkanja železa, vendar pa obstajajo tudi druge oblike slabokrvnosti. Znaki slabokrvnosti so: utrujenost, slabša telesna kondicija, brezvoljnost, glavobol, omotica, krhki lasje in nohti, …

CENA: 16.50€

Paket ščitnica

V laboratoriju opravimo analizo za tri ščitnične hormone in sicer TSH, prosti T3 in prosti T4. Testiranje hormonov ščitnice priporočamo vsem, ki se soočate s simptomi prekomernega ali slabšega delovanja ščitnice. To so: izguba telesne teže, zvišana telesna temperatura, topla in vlažna koža, motnje srčnega ritma, čezmerna utrujenost, nervoza, razdražljivost, motnje v menstrualnem ciklusu, brezvoljnost, zaspanost, apatija, suha in zadebeljena koža, počasnejše gibanje ter govor, motnje v menstrualnem ciklusu …

CENA: 17.00

Odvzem krvi: Škofja Loka
Od pon. do čet. med 7.00 in 13.00 uro
in v petek od 7.00 in 12.00 uro.

Odvzem krvi: Ljubljana
Od pon. do čet. med 7.00 do 12.30
in v petek med 7.00 in 10.30 uro.

Primerjava paketov

Razširjen paketOsnovni paketPaket ščitnicaSlabokrvnost
Določitev vnetih procesov
HEMOGRAM Z DKS
SEDIMENTACIJA
CRP
Raven sladkorja v krvi
GLUKOZA
Raven maščob v krvi
HOLESTEROL
TRIGLICERIDI
HDL-HOLESTEROL
LDL-HOLESTEROL
Jetrni testi
AST
ALT
GGT
BILIRUBIN-celokupni
BILIRUBIN-direktni
ALKALNA FOSFATAZA
Osnovni ledvični testi
SEČNINA
KREATININ
Stanje trebušne slinavke
ALFA-AMILAZA
Status železa v telesu
ŽELEZO
FERITIN
Urinske preiskave
OSNOVNA URINSKA ANALIZA
ANALIZA URINSKEGA SEDIMENTA
Elektroliti in mikroelementi
Na
K
CI
Kalcij (cel.)
Fosfati (anorg.)
Ščitnični hormoni
TSH
PROSTI T3
PROSTI T4
Preiskava prostate
PSA CELOKUPNI
Koncentracija vitaminov
FOLNA KISLINA
VITAMIN B12
25OH-VITAMIN D
Preiskave blata
F-OKULTNA KRI (1 vzorec)
CENA PAKETAŽ: 57,1€
M: 66,1€
31.50€17€16,50€
 • Hematološke preiskave
 • Sedimentacija
 • Hemogram + DKS
 • DKS (mikroskop)
 • PSA
 • Urinske preiskave
 • Kvalitativna analiza urina
 • Sediment urina
 • Droge v urinu
 • PSA
 • Preiskave v blatu
 • Kri v blatu
 • Hemogram + DKS
 • DKS (mikroskop)
 • PSA
 • Imunološke preiskave
 • TSH
 • T3 prosti
 • T4 prosti
 • PSA
Biokemične preiskave
GlukozaCelokupni bilirubinDirektni bilirubinASTALTGama GTAlkalna fosfataza
α-amilazaSečninaKreatinin + oGFUratŽelezoKalijNatrij
KlorKalcijAnorganski fosfatCelokupni holesterolHDL – holesterolLDL – holesterolTrigliceridi
CRP

Splošne informacije za preiskovance

Odvzem krvi

Splošna priporočila pred odvzemom krvi

Priporočljivo je, da pridete na odvzem tešči, kar pomeni, da 8 do 12 ur pred odvzemom ne jeste. V tem času lahko pijete zmerno količino navadne vode in jemljete predpisana zdravila. Izogibali naj bi se tudi kajenju in alkoholu. Če pred odvzemom niste tešči, to lahko vpliva na rezultate ali moti izvedbo same preiskave.

Dan pred odvzemom krvi odsvetujemo pretirano fizično aktivnost, saj le-ta lahko prehodno spremeni koncentracijo nekaterih analitov v krvi in urinu.

Najprimernejši čas za odvzem krvi je v dopoldanskem času, med 7. in 11. uro zjutraj. V tem času so bili odvzeti tudi vzorci, na podlagi katerih so bile določene okvirne referenčne vrednosti. Koncentracije nekaterih sestavin krvi se lahko tekom dneva spreminjajo, zato bi lahko odvzem ob neprimernem času dal lažno znižane ali lažno zvišane vrednosti.

Izjema so nekatere preiskave, za katere je določena ura odvzema. Npr. odvzem krvi za določitev ščitničnih hormonov (TSH, prosti T3, prosti T4) je priporočljivo opraviti po 10. uri, saj se takrat vrednosti TSH normalizirajo. TSH ima namreč višek okrog 5. ure zjutraj, ta ura pa je odvisna od letnega časa ter biološke ure preiskovanca. Višji/nižji rezultati bi tako lahko nakazovali na patološko stanje.

Pred odvzemom krvi

Če želite opraviti odvzem krvi v našem laboratoriju, se zglasite v naši sprejemni pisarni. Za odvzem krvi se ni potrebno naročiti.

Potrebujete le osebni dokument in seznam preiskav, ki bi jih želeli opraviti. Če vas pošilja zdravnik, ki sodeluje z nami, potrebujete njegovo napotnico z žigom, vašimi podatki in označenimi preiskavami.

Po odvzemu

Po odvzemu krvi pritisnite tampon na mesto vboda in ga držite toliko časa, da se krvavitev popolnoma ustavi. V nasprotnem primeru lahko pride do podplutbe.

Postopek odvzema krvi

Za pravilnost rezultatov je pomembna tudi pravilna oznaka vzorca, zato osebi, ki vam bo odvzela kri, povejte svoje ime in priimek. Preverili bomo tudi vaše upoštevanje navodil za pripravo pred odvzemom.

Odvzem krvi opravlja strokovno usposobljeno osebje, in sicer po priporočenem postopku za odvzem venske krvi (izjemoma tudi kapilarne krvi).

Kljub pravilno izpeljanemu postopku, se lahko zgodi, da kri ne priteče v epruveto ali pa se tok krvi predčasno ustavi. Najpogostejši vzrok temu je, da vakuum, ki je v epruvetah povzroči, da se žila sesede ali pa se stena žile prilepi na konico igle. V redkih primerih bomo morali odvzem ponoviti.

Če med odvzemom čutite kakršnokoli nelagodje ali slabost, nam to takoj povejte. Le tako bomo lahko pravočasno ukrepali in preprečili morebitne zaplete in posledice.

Splošne informacije za preiskovance

Odvzem urina

Za zanesljivo urinsko analizo je bistvenega pomena pravilen odvzem vzorca. Na rezultate lahko vplivajo različni dejavniki (izločanje urina, prehranjevanje, stradanje, telesni napor, inkubacijski čas v mehurju ipd.). Idealen vzorec urina je zadostno koncentriran, da lahko zaznamo diagnostično pomembne analite in formirane elemente.

Praviloma urinski vzorec ne bi smel biti onesnažen z izcedkom iz nožnice (levkociti) ali menstrualno krvjo. Priporočljiva je spolna vzdržnost en dan pred odvzemom urina zaradi zvišanih beljakovin in povečanega števila celic v urinu.

Prvi curek urina je vedno onesnažen z bakterijami, ki so normalno prisotne v zadnji tretjini sečnice, na sluznici in na koži spolovil.

Da bodo rezultati analize urina zanesljivi in uporabni, priporočamo, da v posodico zberete srednji curek urina.

Navodila za odvzem:

 1. Prvi del urina spustite v školjko.
 2. Drugo tretjino (srednji curek) urina prestrezite v posodico. Za analizo potrebujemo najmanj 10 mL urina.
 3. Ostali urin ponovno spustite v školjko.
 4. Ustrezno označeno (ime in priimek oz. nalepka s črtno kodo, ki jo dobite ob sprejemu) posodico z urinom pustite na polici ob okencu na stranišču.

Splošne informacije za preiskovance

Odvzem blata

Za laboratorijske analize je primeren svež vzorec blata. Preiskovanec naj v standardizirano posodico z žličko iz različnih delov fekalne mase odvzame za lešnik blata ali 1-2 mL tekočega iztrebka. Vzorcu ne sme biti primešan urin ali voda.

Posodice za blato lahko dobite v naši sprejemni pisarni.

Splošne informacije za preiskovance

Laboratorijski izvid

Izvidi so za večino preiskav, ki jih opravljamo v našem laboratoriju, na voljo še isti dan. Izjema so izvidi za imunološke preiskave in izvidi za preiskave, ki jih opravlja pogodbeni laboratorij. Ti so gotovi v nekaj dneh.

Izvide lahko dvignete osebno v naši sprejemni pisarni, lahko pa vam jih pošljemo tudi po navadni ali spletni pošti.

V skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov smo pred izdajo izvida dolžni preverjati vašo identiteto, zato vas prosimo, da predložite osebni dokument. Če izvida ne boste prevzeli osebno, vas prosimo, da v sprejemni pisarni podpišete že pripravljeno pooblastilo. Pooblaščenec bo izvid lahko prevzel z osebnim dokumentom.

Če se boste odločili za pošiljanje izvidov po elektronski pošti, vas prosimo, da v sprejemni pisarni podpišete izjavo, da se strinjate s tem, da vam vaše izvide posredujemo na navedeni elektronski naslov.

Zagotavljanje kakovosti

V našem laboratoriju se zavedamo, da je kakovost laboratorijskih storitev zelo pomembna, saj se s pomočjo laboratorijskih testov ugotavlja zdravstveno stanje preiskovancev, predstavljajo pa tudi pomoč pri spremljanju poteka in zdravljenja bolezni.

Prilagajamo se potrebam, zahtevam in željam uporabnikov laboratorijskih storitev. Za nas rezultati niso le številke. Zavedamo se, da za temi številkami stojijo ljudje in njihove usode.

S svojimi izkušnjami in znanjem se v skladu s standardi, ki veljajo na področju laboratorijske medicine, trudimo zagotavljati kakovostno izvedbo naših storitev. V ta namen se laboratorijsko osebje redno izobražuje na raznih predavanjih, seminarjih in kongresih.

Za doseganje kakovosti dela smo v našem laboratoriju vzpostavili celovit sistem zagotavljanja kakovosti. Ta vključuje tako notranjo, kot zunanjo kontrolo kakovosti.

S sistemom notranje kontrole kakovosti vsakodnevno izvajamo analizo kontrolnih vzorcev in tako preverjamo točnost in ponovljivost naših rutinskih metod.

Pri zunanji kontroli kakovosti gre za medlaboratorijske primerjave rezultatov analiz, z namenom odkrivanja sistemskih napak ter izboljšanja kakovosti laboratorijskega dela.Vključeni smo v dva programa zunanje kontrole kakovosti, in sicer v Slovensko nacionalno shemo za zunanjo oceno kakovosti (SNEQAS) in v neodvisno mednarodno shemo kontrole kakovosti INSTAND External Quality Assessment (INSTAND EQAs).

© HOLMED d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: ARM DESIGN | Fotografa: Katja Bidovec in Arne Hodalič